Publicatie van de wet van 13 mei 2023 tot wijziging van het Sociaal Strafwetboek met het oog op de oprichting van het eDossier-platform

Gepubliceerd op

De wet van 13 mei 2023 tot wijziging van het Sociaal Strafwetboek met het oog op de invoering van het eDossierplatform werd op 22 juni 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Deze wet markeert een nieuwe fase in de digitalisering van de informatie-uitwisseling tussen degenen die betrokken zijn bij de strijd tegen illegale arbeid en sociale fraude, die een effectieve samenwerking en informatie-uitwisseling tussen alle betrokkenen vereist.

De Programmawet van 29 maart 2012 gaf een eerste aanzet tot de standaardisering en digitalisering van deze gegevensuitwisseling met het epv, het elektronisch proces-verbaal tot vaststelling van inbreuken op de sociale wetgeving.  Het epv is operationeel sinds 1 maart 2011. Het wordt momenteel gebruikt door alle federale sociale inspectiediensten en bijna alle regionale sociale inspectiediensten. Het heeft zijn beloften waargemaakt, zoals een betere kwaliteit van de processen-verbaal, besparingen op papier en administratief personeel, en een vlottere verwerking van de  processen-verbaal dankzij de gestructureerde gegevensoverdracht. Sindsdien hebben andere sectoren zich ook voorbereid op het gebruik van epv, waaronder de Economische Inspectie en inspectiediensten van de FOD Mobiliteit.

Doelstellingen van het eDossier platform

De wet van 13 mei 2023 tot wijziging van het Sociaal Strafwetboek met het oog op de oprichting van het eDossierplatform heeft een tweeledig doel:

  • Het voorziet in een aantal wijzigingen van de bestaande bepalingen van het SSW over de elektronische overdracht en uitwisseling van informatie. Deze wijzigingen zijn enerzijds het gevolg van technologische en organisatorische ontwikkelingen en anderzijds van ontwikkelingen op het gebied van privacybescherming en in het bijzonder de invoering van de GDPR.
  • Het introduceert een nieuw wettelijk kader voor het platform eDossier. Dit is een verdere stap naar de digitalisering van de gegevensuitwisseling binnen de sociale handhavingsketen. De gegevensstromen tussen de sociale inspectiediensten, het arbeidsauditoraat en de dienst administratieve geldboeten van de FOD Werkgelegenheid verlopen voortaan via dit communicatieplatform.

Voordelen van eDossier

Dankzij dit platform kunnen belanghebbenden veilig en in overeenstemming met de GDPR  gegevens uitwisselen. Het platform stelt belanghebbenden in staat om op elk moment de voortgang van een zaak te volgen en uiteindelijk de uitkomst van vervolgingen en veroordelingen te kennen.

Dankzij de eViewer die in het eDossierplatform is geïntegreerd, kunnen belanghebbenden de originele documenten met betrekking tot vervolgingen en veroordelingen raadplegen, op voorwaarde dat ze daartoe gemachtigd zijn, zoals het geval is bij een papieren dossier.

Op beleidsniveau maakt het platform het mogelijk om statistieken op te stellen over de hele keten van vervolgingen en veroordelingen.

Het eDossier zal ook de administratie voor burgers en bedrijven vereenvoudigen doordat beslissingen voortaan via de eBox naar hen kunnen worden gestuurd en doordat zij hun dossier digitaal zullen kunnen raadplegen.

Een aantal van de voordelen die het zal brengen zijn vergelijkbaar met de voordelen die al zijn bereikt met epv: - betere kwaliteit van gegevensuitwisseling,

  • besparingen op papier en administratief personeel
  • snellere verwerking dankzij gestructureerde gegevensoverdracht.

Zoals nu al het geval is met het epv, zal het eDossierplatform ook gebruikt worden door de regionale diensten voor sociale inspectie en de regionale diensten voor administratieve boetes. Op deze manier zal het platform het eenvoudiger maken dan nu het geval is om dubbele sancties te voorkomen en om bij het opleggen van sancties rekening te houden met eerder opgelegde sancties voor regionale inbreuken.

Meer lezen

De voltooiing van dit digitaliseringsproces zal vervolgens twee bijkomende wetgevende acties vereisen waarvoor de voorbereidingen al zijn gestart: het opstellen van een samenwerkingsakkoord om de uitwisseling van gegevens met de gewestelijke diensten voor sociale inspectie en de diensten voor administratieve boetes te regelen, en een aanpassing van het wettelijk kader om andere partners in de strijd tegen sociale fraude en illegale tewerkstelling toe te laten zich in een tweede fase bij het eDossierplatform aan te sluiten.

De wet van 13 mei 2023 tot wijziging van het Sociaal Strafwetboek met het oog op de oprichting van het eDossier-platform moet nu het voorwerp uitmaken van een beraadslaging door het Informatieveiligheidscomité, zodat het eDossier binnenkort in productie kan gaan.

Het doel is om de eerste fase van het eDossier in de tweede helft van 2023 te lanceren, door eerst de gegevensuitwisseling via het communicatieplatform te implementeren en vervolgens de eViewer te integreren om toegang tot documenten te krijgen. Het eDossier zal vervolgens gefaseerd worden ontwikkeld en in productie worden genomen, in lijn met de daaropvolgende wettelijke ontwikkelingen.